Психологічний супровід ІКТ

Posted by admin on 18.08.2011 in Архів новин |

Психологічний супровід ІКТ:

  1. зміна психології адміністраторів школи у їх ставленні до впровадження ІТК у навчально-виховний процес та у питаннях збереження шкільного майна;
  2. формування готовності у педагогів оволодівати новими технологіями навчання, зміна ролі педагога у навчально-виховному процесі.
  3. подолання психологічних бар’єрів у дітей стосовно страху зіпсувати техніку, страху бути некомпетентними у користуванні ІКТ у порівнянні з однокласниками (однолітками).

Користування ІКТ під час навчально-виховного процессу:

  • розвиває увагу, пам’ять, мислення;
  • підвищує мотивацію навчання;
  • формує адекватну самооцінку, почуття власної компетентності.

Таким чином все це сприяє формуванню позитивної Я-Концепції учня.

Але поряд з цим є і негативні наслідки використання ІКТ учнями:

– виникнення психологічної залежності від комп’ютера

– погіршення здоров’я – нервове збудження – тощо… Таким чином, використання комп’ютеру може сприяти покращенню навчального процесу, і може, разом з тим, викликати цілу низку важких проблем. Але ці проблеми можна і потрібно передбачати, проводячи профілактичні заходи.

Найочевидніше вирішення — це обмежити кількість часу, що проводиться дітьми за комп’ютером без перерви. Ідеальною «розрядкою» між комп’ютерними заняттями може бути фізична активність. Необхідно учити дітей поєднувати роботу на комп’ютері і активний відпочинок. Деякі фахівці пропонують вправи для очей, що допомагають дітям уникнути проблем, зв’язаних з використанням комп’ютера. Це можуть бути такі прості вправи, як, наприклад, стеження за об’єктами, рухомими в полі зору, або концентрація зору на видалених предметах. Чергування роботи за комп’ютером з іншими видами діяльності корисно ще і тим, що останні часто включають зорові рухи, що є хорошими вправами для очей. Окрім того, що тривала робота за комп’ютером негативно позначається на здоров’ї, що вже позначається на психіці, вона ще і пов’язана з постійним роздратуванням, джерелом якого можуть бути різні ситуації. Напевно, немає такої людини, в якої ніколи не зависав комп’ютер з втратою не збереженій інформації, не було проблем з якими або програмами і так далі. За результатами досліджень, стресові ситуації пов’язані з комп’ютером, а особливо з інтернет приводять до психічної неврівноваженності. А ось японські і англійські лікарки б’ють тривогу. Серед їх пацієнтів збільшилася кількість скарг на порушення функцій пам’яті. Дослідження, проведені ученими однієї з японських клінік показали, що нинішнє покоління, виховане на всіляких пристроях « пам’яті», втрачає здатність запам’ятовувати нове, згадувати старе а також виділяти з величезного об’єму інформації необхідні відомості.Спілкування з комп’ютером, особливо з ігровими програмами, супроводиться сильною нервовою напругою, оскільки вимагає швидкої відповідної реакції. Короткочасна концентрація нервових процесів викликає у дитини явне стомлення. Працюючи за комп’ютером, він випробовує емоційний своєрідний стрес. Дослідження вчених показали, що навіть само очікування гри супроводиться значним збільшенням вмісту гормонів кори надниркових. Профілактика нервових розладів полягає в нас самих, тому давайте, якомога більше мінімізуємо те, що піддає нас всякого роду психічних захворювань.

Таким чином, постають не тільки методичні та дидактичні проблеми використання комп’ютеру у навчально-виховному процесі, а й питання володіння педагогом спеціальними психологічними знаннями, що допоможуть передбачити та подолати вищезазначені проблеми.

Люди, просиділи довгий час за комп’ютером, відзначають у себе самі різні неприємні симптоми: втомлені, почервонілі і роздратовані очі, болі в спині, в руках, загальна втома, дратівливість, запаморочення. Тривала робота за комп’ютером, особливо якщо комп’ютерна меблі незручна, може стати причиною порушень постави, неприємних відчуттів в попереку, шиї, плечовому поясі. Страждає від теплового випромінювання монітора шкіра обличчя, особливо взимку, коли повітря в офісних приміщеннях, так і вдома, і так занадто сухий. Якщо годинами сидіти за монітором, крім сухості шкіри, можна заробити такі проблеми з особою: розширені пори, мімічні зморшки, друге підборіддя, розширені судини, дрібні зморшки навколо очей.

Попередити багато хто з перерахованих неприємностей можна, просто дотримуючись « режим праці та відпочинку », тобто, роблячи невеликі перерви в роботі на комп’ютері.

Пропоную в застосуванні ІКТ техніки включити і прийоми подолання втоми від роботи з комп’ютером, стресових емоційних станів, що виникають під час роботи з ІКТ, передбачати вищезазначені проблеми.

 

Прийоми подолання втоми від роботи з комп’ютером

Бережімо очі. Кожні півгодини робимо дуже маленька перерва, буквально 1-2 хвилини. Відводимо очі від екрану, переводимо на який-небудь віддалений предмет, моргаємо, щоб дати відпочинок втомленим очам, не повертаючи голови, кілька разів переводимо зіниці вправо, вліво і по колу, робимо пальмінг – закриваємо очі розігрітими долонями, щоб в очі не проникало світло , розслабляємося, відкриваємо очі в темряві (під долонями) і кілька разів моргаємо.

Профілактика порушень постави, сухості шкіри. Щогодини роботи робимо перерву на 5-7 хвилин. Під час цієї перерви потрібно піднятися, потягнутися, пройтися, зробити невелику дихальну зарядку, хоча б просто кілька глибоких вдихів і видихів біля відчиненого вікна. Непогано буде також зволожити шкіру зрошенням термальної чи просто мінеральною водою. Не забудьте випити трохи мінеральної води з лимоном або соком грейпфрута.

Профілактика втоми, шкідливого впливу на шкіру. Кожні 2 – 2 з половиною години роботи буде незайвим додати до розминкою та іншим процедурам чаювання . Чай багатий антиоксидантами, особливо корисний свіжозаварений зелений чай з лимоном. Вважається, що 2 чашки такого чаю можуть нейтралізувати шкідливе випромінювання комп’ютера, накопичене шкірою за цілий день роботи.

Якщо в процесі захопленої роботи вам складно контролювати час роботи і час відпочинку, можна скористатися спеціальними програмами, які можна знайти в Інтернеті і встановити на своєму комп’ютері.

Другий шлях подолання негативних наслідків комп’ютеризації нашого життя – дотримання нескладних правил утримання в порядку техніки і робочого простору:

– Перш за все, підбирайте комп’ютерну меблі відповідно до ергономічних вимог – висота комп’ютерного столу і крісла повинні відповідати вашим параметрам.

– Оновлюйте техніку – адже сучасні моделі процесорів і моніторів вже зараз значно безпечніше своїх попередників: і за електромагнітним випромінюванням, і по шуму, і по теплових випромінювань. Вже є монітори останнього покоління, які автоматично змінюють налаштування зображення і яскравості з урахуванням навколишніх джерел світла, що знижує навантаження на очі. Крім цього, такий монітор оснащений таймером, який сам нагадає вам, що настав час відволіктися від комп’ютера і відпочити.

– Частіше проводите вологі прибирання на робочому місці, а процесор чистіть пилососом (на видув) – крім того, що скупчилася в ньому пил може викликати у вас алергію, цей пил ще й змушує системний блок перегріватися, що погіршує його роботу і ще більше сушить повітря.

– Щоб зволожити повітря в приміщенні, використовуйте спеціальні зволожувачі, іонізатори, кондиціонери або просто поставте декілька ємностей з водою і регулярно провітрюйте приміщення. Зволожуючи повітря в приміщенні, ви допомагаєте своїй шкірі залишатися молодою і красивою.

А ще їй дуже допоможе уважний і ніжний догляд:

– Очищайте обличчя і шию косметичним молочком або лосьйоном без спирту, а не водопровідною водою.

– Не пропускайте наступний важливий етап догляду – тонізація шкіри. Тоніки освіжають шкіру, покращують стан кровоносних судин, стимулюють обмінні процеси в шкірі і готують її до хорошого вбирання крему.
– Якщо ви все-таки вважаєте за краще вмиватися водою, то використовуйте кип’ячену воду, а ще краще, якщо в неї буде доданий лимонний сік або настої трав: липи, ромашки, м’яти, шавлії.

– Ефективний засіб проти сухості шкіри – умивання житнім хлібом. Скоринку хліба залити гарячою водою, після охолодження процідити, що вийшов, настоєм протирати шкіру

– Застосовуйте зволожуючі креми для обличчя та повік навіть у зимовий період, тільки не виходьте відразу на мороз, почекайте 30-40 хвилин. У якості офісного зволожуючого крему ідеально підходить крем Moisture Surge Extra Thirsty Skin Relief від Clinique. Він підходить для будь-якого типу шкіри, має легку текстуру і швидко засвоюється, а головне його можна наносити на поверхню обличчя так часто, як Ви вважаєте за потрібне, навіть поверх макіяжу. Так що в одну з перерв ви цілком зможете зволожити втратила вологу шкіру порцією цього кошти.

– Не нехтуйте зволожуючими масками для обличчя.

Режим харчування і склад меню надзвичайно важливі для профілактики шкідливого впливу комп’ютера на зір, нервову систему і стан шкіри. При інтенсивній роботі на комп’ютері підвищується потреба очей у вітаміні А, цей же вітамін протистоїть і сухості шкіри. Каротин (протовітамін А) міститься в більшості оранжевих овочів і фруктів. Справедливо вважається, що наймогутнішими природними очними вітамінами є чорниця і морква. Напружена мозкова активність вимагає постійної витрати вітамінів групи В, так що обов’язково включайте в свій раціон продукти, багаті цими вітамінами: горох, сочевицю, сир, вівсянку, насіння, горіхи.

Правда є одне але: у продуктах харчування концентрація вітамінів може бути недостатня для профілактики проблем, пов’язаних з інтенсивною роботою на комп’ютерній техніці. Але й це не біда, існують спеціально розроблені вітамінно-мінеральні комплекси для людей, що працюють на комп’ютері. Наприклад, «Оковит» – вітамінно-мінеральний комплекс з лютеїном. До складу цього препарату, крім лютеїну, входять і вітаміни А, С, Е, і мікроелементи (цинк, мідь, марганець, селен), так що користь від такого комплексу буде не тільки для очей.

Робіть перерви в роботі і використовуйте їх розумно, правильно підбирайте комп’ютерну техніку та меблі, не скупіться на увагу до своєї шкіри, і тоді комп’ютер не завдасть жодної шкоди станом здоров’я і красу, а буде нашим вірним союзником. Адже де ще, як не в Інтернеті, за допомогою комп’ютера, ми дізнаємося багато цікавих і важливих речей, в тому числі і зі світу моди, краси та здоров’я!

З досвіду роботи практичного психолога Погребної Ганни Савівни, вища освіта, спеціаліст першої кваліфікаційної категорії