Пам’ятка щодо профілактики педикульозу

Posted by admin on 25.02.2019 in Архів новин |

Профілактика педикульозу вкрай важлива, адже ураженим може бути кожний незалежно від соціального становища та віку.

Воші паразитують на людині, живлячись її кров’ю. В ранки від укусів комах і розчухів може потрапити небезпечна інфекція. Шкідники заважають дитині спати, роблять його розсіяним і нервовим. Вошивість розглядають як хвороба людей, які нехтують правилами гігієни. Але навіть охайний дитина не застрахований від зараження. Паразитам все одно, на яких волоссі жити – брудних або чистих. Адже їх основне живлення – це кров.

Профілактика педикульозу в дітей полягає в наступному:

–  розповідайте дітям про причини виникнення педикульозу.

–  стежте, щоб дитина змінювало натільну білизну кожен день. Проходьтесь праскою по швам на одязі.

–  проводьте огляд волосся раз на тиждень.

–  Оберігайте дитину від контактів із зараженими людьми.

Батькам необхідно стежити, щоб хлопчики були коротко підстрижені, а дівчата мали акуратну зачіску.

В цілях профілактики захворювання можна вичісувати волосся спеціальним гребінцем. Лавандова олія, нанесена на шкіру за вухами, відлякує паразитів. Наносити її слід перед виходом з дому.

Не варто впадати в паніку, якщо дитина повернувся з табору або закладу освіти з вошами. Аптечні препарати швидко знищать комах. Але не потрібно забувати і про профілактики педикульозу. Захворювання можна попередити, якщо не контактувати з інфікованими людьми, не користуватися чужими речами і не давати в користування свій гребінець або головний убір.

У разі виявлення ознак наявності вошей необхідно негайно звернутись до лікаря у лікувально-профілактичний заклад за місцем проживання, для проведення протипедикульозних та профілактичних заходів.

Симптоми ураження педикульозом:

– свербіж в місці укусу, який виникає внаслідок подразнення секретом, що виділяють воші під час кровосмоктання;

– алергічні прояви, спричинені загрубінням шкіри від масо­вих укусів і дії слини воші на шкіру;

– пігментація шкіри внаслідок тканинних крововиливів і за­пального процесу, спричиненого дією слини воші;

– розчіси на тілі, що призводять до виникнення вторинних шкірних захворювань — запалення шкіри, екземи.

Дільничний педіатр повинен призначити дитині спеціальний засіб. Застосовувати їх слід у відповідності з інструкцією і після консультації лікаря. Адже аптечні засоби від вошей отруйні і при неправильному застосуванні можуть викликати опік або висип.

На замітку! Засоби вбивають лише живих особин. Гниди, прикріплені до стрижня волоса, залишаються живими. Через тиждень із них з’являться личинки. Тому може знадобитися повторна обробка.

Як допоміжний засіб використовується гребінь від вошей. Їм вичісують волосся мінімум чотири рази на день протягом двох тижнів. Гребінець дозволяє видалити з волосся мертвих комах і їх яйця.

Рекомендується перед вичісуванням обробити пасма розчином води і оцту 9%, які змішують у рівних пропорціях. Засіб розчиняє речовину, якою гниди прикріпляються до голови.

Після процедури вичісування гребінець необхідно вимити з милом та обдати окропом.

Найліпша профілактика педикульозу — запобігання появи вошей. Для цього необхідно суворо дотримуватися правил особистої гігієни:

– регулярно митися не рідше одного разу на 7-10 днів;

– змінювати натільну та постільну білизни в ці самі строки або після забруднення з подальшим пранням;

– регулярно стригтися і щоденно розчісувати волосся;

– систематично чистити верхній одяг;

– регулярно прибирати приміщення;

– утримувати в чистоті предмети побуту та меблі.

Батьки мають з раннього дитинства формувати у своїх дітей навички особистої гігієни. Крім того слід щоденно оглядати волос­ся та одяг дітей після повернення додому. Поміняти постільну білизну дитини. Оглянути волосся інших членів сім’ї. Обробити противопедикулезним засобом м’які іграшки та килими.

Одяг і постільні приналежності дитини слід міняти кожен день до його одужання. Прати ці речі краще окремо від інших з використанням високих температур, щоб точно знищити комах і їх гниди.

Якщо, незважаючи на заходи особистої гігієни, воші та гниди все ж з’явилися, їх необхідно знищити не лише на волоссі, а й на одя­зі, постільній білизні, особистих речах та в усіх приміщеннях, де пе­ребував уражений педикульозом.

Якщо укуси присутні на тілі, то варто оглянути дитячий одяг. Паразит може селитися в одязі і відкладати яйця в її швах.

При сильному зараженні вошами волосся дитини рекомендується коротко підстригти.

На замітку! Повне збривання волосся моментально позбавить дитину від паразитів. Головна воша не зможе жити там, де їй не буде за що вхопитися.