Предметний тиждень вчителів російської мови та літератури

Posted by admin on 22.10.2011 in Архів новин |

З  17 жовтня по 21 жовтня 2011 року в школі пройшов предметний
тиждень з  російської мови та літератури.

Його метарозвивати інтерес учнів до позакласної роботи, до поглибленого вивчення російської мови та літератури, виховувати в учнів самостійність, продемонструвати творчі здібності учнів та їх досягнення з російської мови та літератури.
Вчителі  російської словесності урочисто та яскраво відкрили предметний  тиждень комп’ютерною презентацією про російську  культуру, давні традиції , мальовничу природу , історичні місця та знамениті народні ремесла. У вестибюлі школи  було  представлено естетично оформлені стінгазети, присвячені  ювілейним датам – 200-річчю В. Даля – автору тлумачного словника , 300–річчю М. Ломоносова – поета і вченого. Рубрика «Знаете ли вы , что…» розкрила цікаві факти про відношення знаменитих людей до російської мови.  Під керівництвом вчителя Яновської Л.Г. учні 6-10 класів створили рубрику «Проба пера», яка  вміщувала віршовані твори на тему «Спасибо тебе, лето!»

 Для учнів 9-х класів  відбулася екскурсія в шкільну картинну галерею під назвою «Любите живопись, поэты». У формі інтерв’ю знавці живопису, прекрасно володіючи матеріалом, розповідали про створення художніх шедеврів, про творчу долю художників, читали вірші, присвячені відомим художникам. Найбільше слухачам сподобалися розповіді екскурсоводів Тация Михайла про картину «Останні дні Помпеї» Карла Брюллова та  Некрасової Марії про портрет О.С.Пушкіна пензля В.А.Тропініна.

 


Під час екскурсії виступали учні Галак Богдан (11-А клас) та  Дубовський Дмитро (10-А клас) в ролі О.С.Пушкіна. У їх виконанні прозвучали вірші видатного поета, присвячені ювілею створення Царськосільського ліцею.
«Красота – утешенье для глаз,
Для души и для сердца утеха.
Красота и в природе, и в нас.
Звук и отзвук – стократное эхо»
Такими словами завершила цю захоплюючу екскурсію вчитель російської мови та літератури Савенко Н.Г.

Вчитель Зінчук Н.П. в 5-х класах провела лінгвістичну вікторину «В мире слов». Діти активно підготувалися до свята, виготовили плакати під назвою «Знаешь ли ты?», «Пиши правильно», «Волшебное предложение», «Произноси правильно и быстро». Весело, активно і пізнавально пройшла вікторина. Кожен з учнів реалізував свої творчі здібності, намагаючись не стільки набрати більшу кількість балів, скільки швидко і точно відповісти на питання. Найбільше усім сподобався конкурс «Произноси правильно и быстро», під час якого діти, сміючись, старались  правильно вимовляти скоромовки. Всі разом раділи, коли за наполегливу працю отримали смачні сюрпризи.
Впродовж предметного тижня для учнів 6-х, 7-х, 8-х класів проводились веселі та пізнавальні вікторини і конкурси з російської мови, які були із захопленням сприйняті учнями та продемонстрували їх велике бажання брати участь у командній грі та досягати високих результатів, використовуючи свої знання з російської мови.

Гра «По станциям русского языка» в 6-х класах, проведена вчителями Яновською Л.Г., Барковською О.Я., Бірюковою Л.М. закінчилася роздачею призів переможцям та переможеним. Гра викликала великий інтерес не тільки в учнів, але і в польських студентів, які відвідали нашу школу та з великим ентузіазмом приймали участь у конкурсі, ще й зіграли роль авторитетного журі.

Вікторина «Мы знаем русский язык» для 7-х класів (вчителі Яновська Л.Г., Барковська О.Я.) продемонструвала успішне використання інтерактивних методів роботи з навчальним матеріалом з російської мови. А конкурс «Знатоки русского языка» для учнів 8-х класів допоміг в захоплюючій формі привернути увагу учнів до нових підходів у вивченні російської мови.

Літературний салон «Голоса поэтов Серебряного века» готувався у співпраці вчителя Барковської О.Я. та учнів 11-А та 11-б класів: разом займалися пошуками цікавого матеріалу, оформляли комп’ютерну презентацію, готували записи класичних музичних творів Баха, Шопена, Вівальді, вчили напам’ять вірші і просто читали їх.

Під час цього мистецького свята було створено атмосферу ліричності та душевності, звучали романси на вірші поетів Срібного століття у виконанні учнів Миронова О., Хмельницької О. та Ібадової А. Учні 11-б класу Пашун І. та Зелінський К. майстерно виконали інсценізацію, виступивши в ролі Анни Ахматової та М. Гумільова. Талановито справились із завданням ведучих-Вилінська О. та Бентя М.(учні 11-А класу).

Уміння вільно триматися перед аудиторією та виразно, натхненно читати вірші продемонстрували учні- Норець М., Менькова Х., Бондаренко А., Ібадова А., Горпинченко М. Кожен виступаючий був нагороджений оплесками від глядачів. Такий захід не тільки цікавий, але й допомагає виховувати особистість , яка здатна співпереживати, пробуджує вияв особистого відношення до творчості поетів Срібного століття.

Науково-практична конференція «Наука. Творчість. Дослідження» для учнів 6-х, 9-х, 10-х,11-х класів пройшла під девізом « Учение с увлечением». Результати виступів показали зацікавленість учнів як російською мовою, так і російською культурою,наукою. Учні демонстрували наукові комп’ютерні презентації  та коментували свої творчі роботи. Найкращими  визнані роботи «Матрёшка-улыбка России» (Перекупко І.,Лугової А.), «Русские народне костюмы» (Кулик Є.), «Дымковские грушки» (Ющенко О.), «Интересные буквы русского алфавита» ( Лозина В.), « Русский язык – язык космоса» (Остапенко Ж.), «Таблица Менделеева» (Галак Б.), « Графен-новое открытие в науке» (Саргсян В.), «Чаепитие по-русски» (Яремчук А.) та інші. Вчитель Бірюкова Л.М. таким заходом показала, що творчість спонукає до всебічного розвитку особистості, вміння орієнтуватися в суспільстві і знаходити своє місце в житті , бути корисним людям. В 9-В класі вчитель Бірюкова Л.М. провела історико-літературне дослідження на тему «Угадай имя» у формі гри. Діти відповідали на питання. пов’язані з життям та творчістю людини, ім’я якої було зашифроване. За кожну правильну відповідь команда отримувала печатку на їхній службовий формуляр. А хранителем такої печатки була Бірюкова Л.М. Право назвати ім’я відомої людини отримала команда дівчаток. Це – М.В. Ломоносов. Цей захід сприяв розвитку уваги до історії культури та творчих здібностей учнів.
Усі позакласні заходи підготовлені в інноваційному режимі з використанням інформаційних  технологій. Учні показали свої знання з російської мови та літератури, а також вміння використовувати інтернет-ресурси.