Як успішно пройти ЗНО?

Posted by admin on 12.03.2015 in ЗНО |

Загальні методичні рекомендації «Як успішно пройти ЗНО?»

Пропонуємо Вашій увазі рекомендації максимально успішного складання тестів ЗНО (і не тільки). Для того, щоб Ви могли впевнено впоратися з тестовими завданнями, почніть готуватися заздалегідь. А як не розгубитися під час тестування, Вам підкаже цей матеріал.

Тренуйся!

Перед офіційним тестуванням варто виконувати якнайбільше опублікованих тестів – просто заради тренування. Не можна навчитися добре розв’язувати тести, не виконуючи їх, підмінюючи цю практику іншими видами контролю й самоконтролю. Таке тренування дасть змогу не тільки краще ознайомитися з типовими конструкціями тестових завдань, а й збагатить іншим досвідом –самоспостереження й оптимального розподілу часу впродовж тестування.

Поспішай!

Тренуйтеся зі секундоміром у руках. Порівнюйте час, потрібний для виконання тестів. Обмежуйте його. Без таких обмежень, що змушують працювати в максимально швидкому темпі, без імітації змагальної ситуації неможливо змоделювати той стрес (напругу), причиною якої є будь-яке тестування.

Випробовуй!

Під час тренування застосовуйте правильну тактику, тобто дотримуйтеся всіх рекомендацій, як правильно вирішувати окреме завдання чи тест загалом. Наприклад, не слід двічі перечитувати малозрозумілу інструкцію, а треба відразу ж ознайомитися з варіантами відповідей. Тоді зміст відповідей прояснить Вам, що ж саме є необхідним у інструкції до даного завдання. Це конкретний приклад тактики, яку треба випробовувати. Її можна освоїти й ефективно застосовувати, тільки активно тренуючись розв’язувати тести.

Пропускай!

Треба навчатися пропускати важкі чи незрозумілі завдання. Пам’ятайте: у тесті завжди знайдуться такі завдання, з якими Ви обов’язково впораєтеся. Просто нерозумно не набрати балів тільки тому, що Ви не добралися до «своїх» завдань, а застрягли на тих, навчальний матеріал яких Вам не відомий. Звичайно, така тактика не завжди може бути успішною. Якщо тест побудований за принципом «сходів» і починається з легких запитань, то не варто пропускати всі перші завдання.

Угадуй!

Якщо Ви впевнені у виборі, але інтуїтивно можете віддати перевагу якійсь відповіді перед іншими, то інтуїції варто довіряти! Така довіра, як правило, допомагає набрати більше балів.

Відкидай!

Багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати відразу правильної відповіді, а послідовно відкидати ті, які точно не підходять. Метод відкидання дозволяє концентрувати увагу всього на одній-двох ознаках (і це легше), а не відразу на п’ятьох-сімох (що набагато складніше).

Скорочуй вибір!

Якщо декілька відповідей (1-2) із чотирьох чи п’яти варіантів здаються Вам зовсім не відповідними, а інші підходять із однаковою ймовірністю, то в такому разі правильніше буде не пропускати цього завдання, а намагатися обрати відповідь із інших просто навмання. Застосовуючи таку тактику, Ви отримаєте більше балів. Це – теорія ймовірності. Адже «негативне знання» (про те, яка відповідь свідомо не годиться) – це теж знання, і нерозумно відмовлятися від його використання.

Думай тільки про поточне завдання!

Коли Ви бачите завдання (питання), то забувайте все, що було в попередньому: як правило, завдання в тестах не пов’язані одне з одним. Тому знання, які Ви застосували в одному (вже розв’язаному Вами), як правило, не допомагають, а тільки заважають сконцентруватись і правильно розв’язати інше завдання. Ця установка дає Вам та іншим безцінний психологічний ефект – забудьте про невдачу в минулому завданні (якщо воно виявилося Вам не по зубах). Думайте тільки про те, що кожне нове завдання – це шанс набрати бали.

Читай завдання до кінця!

Саме непрочитання завдання до кінця може стати причиною того, що Ви зрозумієте умову завдання за «першими словами», а кінцівку добудуєте у власній уяві. Це найпростіший спосіб зробити прикрі помилки в найлегших питаннях.

Не засмучуйся!

У будь-якому професійно підготовленому тесті чимало завдань, із якими Ви просто не зможете впоратися (так заплановано). Навіть більше, усі 100 % завдань зможуть виконати лише одиниці з сотень тисяч! Тому немає жодного сенсу розхлюпувати емоційну енергію на передчасне розчарування. Навіть якщо Вам видаватиметься, що Ви допустили занадто багато помилок і просто завалили тест, то пам’ятайте: дуже часто таке відчуття є помилковим. Адже після порівняння Ваших результатів із результатами інших учасників може з’ясуватися, що інші допустили ще більше помилок. У підсумку Ви одержите якщо не найвищий тестовий бал, то цілком пристойний. Ця установка особливо потрібна «круглим відмінникам», які звикли при звичайних методах контролю домагатися максимального результату (завжди дванадцятки). Якщо Ви хочете стати класним «тестовим бійцем», навчайтеся не тільки наносити удари, а й «тримати» їх (якщо висловлюватися термінами боксу). Треба категорично відмовитися від комплексу відмінника, який не звик непохитно переносити окремі локальні невдачі.

Заплануй два кола!

Сплануйте середній час на кожне завдання таким чином, щоб за дві третини (максимум три чверті) відведеного часу пройти всі завдання «за першим колом». Тоді Ви встигнете набрати максимум балів на легких для Вас («своїх») завданнях, а потім зможете подумати й дібрати щось на важких, які Вам спочатку довелося пропустити.

І найголовніше з найголовнішого!

Візьміть із собою необхідні документи для входу в пункт тестування:

• сертифікат ЗНО;

• документ, за яким Ви реєструвалися (паспорт або свідоцтво про народження);

• запрошення-перепустку.

Сплануйте і передбачте час на добирання до пункту тестування. Зважайте на корки та ремонт доріг. Виїжджайте завчасно. Будьте готові до різної температури повітря у Вашій аудиторії. Візьміть пляшечку води. Не забудьте дві щасливі ручки чорного кольору. Пам’ятайте, що більшість людей, які Вас оточує, і, зокрема, ми бажаємо Вам успіхів!