Потрібна підзарядка: як відключатися від стресу і підживлятися

Posted by admin on 11.01.2018 in Архів новин |

Ми часто займаємо мілітарну, «жорстку» позицію щодо стійкості. Нам здається, що ми – морський піхотинець, який в’язне в мулі, боксер, що виходить ще на один раунд, або футболіст, який збирається з силами, щоб піднятися з землі та продовжити гру. Ми вважаємо, що чим довше ми це терпимо, тим ми стійкіші, і, отже, тим успішнішими ми будемо. Однак вся ця концепція з наукової точки зору є неточною.

Чому життєстійкість – це ваша здатність відновлювати сили, а не витривалість?

Недостатня тривалість періоду відновлення суттєво знижує нашу колективну здатність бути стійкими й успішними. Дослідження показали, що є пряма залежність між відсутністю відновлення і збільшенням числа проблем, пов’язаних зі здоров’ям і безпекою. То чому ми так часто ігноруємо цю потребу і що з цим робити?

Ключ до життєстійкості

Самий тільки факт того, що зупиняється робочий процес, не означає, що ми відновлюємося. Іноді ми «закінчуємо» роботу о п’ятій вечора, але потім всю ніч б’ємося над вирішенням робочих проблем, обговорюємо роботу за вечерею, а засинаючи – розмірковуємо про те, як багато роботи ми зможемо зробити завтра. Дослідники з Норвегії виявили, що 7,8% норвежців стали трудоголіками. Вчені посилаються на визначення «трудоголізму» як «надмірного занепокоєння з приводу роботи, викликаного неконтрольованою мотивацією роботи та присвячення роботі такої кількості часу і зусиль, що це погіршує ситуацію в інших важливих сферах життя».

Неправильне розуміння життєстійкості часто розвивається з раннього віку. Батьки, які намагаються навчити цього своїх дітей, можуть вітати те, що учень середньої школи сидить до третьої ранку, закінчуючи проект для шкільного ярмарку.

Але це геть невірно! Життєстійка дитина – та, що добре відпочила. Коли змучений учень направляється в школу, він ризикує наламати дров: у нього немає когнітивних ресурсів, щоб успішно здати тест з англійської, він легко може посваритися із друзями, а вдома неохоче розмовляє з батьками. Перевтома і виснаження – це протилежність життєстійкості. І погані звички, яких ми набули в молодості, лише посилюються, коли ми починаємо працювати.

У своїй книзі «Революція сну» Аріанна Хаффінгтон написала: «Ми жертвуємо сном заради продуктивності, але за іронією долі нестача сну, незважаючи на додаткові години, які ми проводимо на роботі, приносить до 11 днів втрати продуктивності на рік».

Ключ до життєстійкості такий: активна праця, потім пауза, відновлення, а потім – знову робота

Цей висновок ґрунтується на даних із біології. Гомеостаз – фундаментальна біологічна концепція, що описує здатність мозку постійно відновлюватися і підтримувати гарне самопочуття. Коли організм виходить з ладу від перевтоми, ми витрачаємо величезну кількість розумових і фізичних ресурсів на відновлення рівноваги, перш ніж зможемо рухатися вперед. І як писали Джим Лоер і Тоні Шварц, якщо ви проводите занадто багато часу в зоні дії, то вам потрібно більше часу в зоні відновлення, інакше ви наражаєтеся на вигорання.

Як заряджати батарейки?

Отже, як нам відновлюватися і зміцнювати свою життєстійкість? Більшість людей вважають, що якщо ви перестанете виконувати завдання, наприклад, відповідати на електронні листи або писати статтю, то ваш мозок відновиться природним чином. І коли ви знову почнете роботу через день або на наступний ранок, то ваша енергія знову до вас повернеться. Але з усіма, хто читає це, траплялося таке: ви крутитеся в ліжку кілька годин і не можете заснути, тому що ваш мозок думає про роботу. Якщо ви пролежите протягом восьми годин, то, можливо, відпочинете, але наступного дня все одно будете відчувати себе змученими.

Відпочинок і відновлення – це  не одне і те саме

Так відбувається тому, що відпочинок і відновлення – це не одне і те саме. Пауза в роботі не означає відновлення.

Якщо ви намагаєтеся досягти стійкості на роботі, то потребуєте адекватних внутрішніх і зовнішніх періодів відновлення. Як пишуть у своїй статті дослідники університету Маастріхт Зейлстра, Кроплі і Рідстедт, внутрішнє відновлення – короткі періоди релаксації в рамках робочого дня. Також ефективні перерви під час роботи і перемикання уваги на інші теми. Зовнішнє відновлення відноситься до дій, які відбуваються поза роботою: вільний час між робочими днями та в вихідні, свята або канікули.

Якщо після роботи ви вилежуєтеся з телефоном і обговорюєте політичні теми або відчуваєте стрес, коли думаєте про ремонт будинку, мозок не отримує перерви від станів високого психічного збудження. Наш мозок має потребу у відпочинку так само, як наші тіла. Ви можете почати робити стратегічні паузи. Наприклад, можете дізнатися, як багато часу ви витрачаєте на перевірку повідомлень у телефоні.

Середньостатистична людина хапається за свій телефон 150 разів на день

Якби кожне таке відволікання тривало всього 1 хвилину (що було б дуже оптимістичною оцінкою), це становило б 2,5 години кожен день.

Використовуйте додатки, такі як Offtime або Unplugged, для створення безпроблемних зон, стратегічно плануйте автоматичне включення режиму польоту. Крім того, ви можете кожні 90 хвилин влаштовувати когнітивні перерви, щоб зарядити свої батарейки.

Постарайтеся не обідати за робочим столом, а замість цього прогуляйтеся або проведіть час з друзями – не розмовляючи про роботу. Використовуйте всю свою відпустку, яка дасть вам не тільки час на відновлення, а й підвищить вашу продуктивність та шанси на просування по службі.

Джерело: HBRkfund-media.com