Рецепти щастя, або як вчителю подолати весняне емоційне виснаження

Posted by admin on 18.03.2019 in Архів новин |

Поява весняного яскравого сонечка, перших квітів та зелені, збільшення тривалості дня не завжди нас тішить, а дехто навіть спостерігає в себе…

пригніченість, втрату цікавості до всього, поганий настрій та апатію. В чому їх причина та як подолати подібні негативні прояви?

За гарний настрій в нашому організмі відповідають гормони серотонін, дофамін та ендорфін, запаси яких безпосередньо залежать від багатьох факторів: кількості сонячного світла, віку, ваги, раціону харчування, стану здоров’я тощо. Саме тому на початку весни після тривалої зими запаси цих гормонів значно зменшуються, а, отже, й знижується настрій. Це відбувається не лише з вчителями, але й з учнями, і, як наслідок, – весняне виснаження учнів негативно впливає на настрій та продуктивність педагога.

Але якою б не була причина емоційного виснаження та пригніченості, потрібно з цим боротися. Ось кілька порад, які допоможуть вчителю побороти поганий настрій:

  1. Регулярний тривалий сон. Фахівці довели, що більш корисним для людини є сон, коли вона засинає до 12 години ночі, а тому намагайтеся лягати спати якомога раніше, а прокидатися зі сходом сонця. Отже, перевірку зошитів, дистанційне навчання, підготовку дидактичних матеріалів та наочностей, презентацій і виступів або заплануйте на ранкові години, або відкладіть на потім, або виконуйте впродовж дня, або делегуйте іншим.
  2. Збільшіть перебування на сонці та чистому повітрі. Якщо дорога до школи проходить через зелені насадження чи за вікном яскраво світить сонце – віддайте перевагу пішій прогулянці замість штовханини в автобусі чи маршрутці. Навіть якщо ви витратите на дорогу додому більше часу, користі ця прогулянка дасть набагато більше! Якщо маєте таку можливість – проведіть уроки з учнями на подвір’ї школи, продемонструвавши їм практичне застосування отриманих знань в класі.
  3. Знайдіть час на спортзал чи басейн, адже помірні фізичні навантаження і легка фізична втома збільшують рівень гормонів щастя і допомагають подолати поганий настрій. Проте для початку занадто не навантажуйте себе фізично, інакше матимете всі шанси збільшити прояви депресії та пригніченості.
  4. Якщо це можливо, тимчасово відмовтеся від понаднормової чи додаткової роботи, присвятивши цей час відпочинку, подорожам, спілкуванню з приємними людьми чи хобі.
  5. Змініть зачіску, оновіть гардероб, проекспериментуйте з макіяжем чи манікюром – всі ці приємні речі подарують позитивні емоції та врятують від нудьги та апатії.

Та буває так, що ці поради не спрацьовують, що може свідчити про симптоми емоційного вигорання, коли без допомоги фахівців не обійтися.

Інформація з сайту TEACHHUB – Незалежна Освітня Корпорація.