Агресивність дитини: методи роботи для батьків

Posted by admin on 20.01.2014 in Архів новин |

Це методика діагностики, яка дозволить самостійно оцінити рівень агресивності дитини. І кілька вправ для зняття агресивності.

Як батькам самим визначити агресивність дитини?
Батьки можуть спробувати самі на якийсь час стати психологами і проаналізувати, чи агресивна дитина. Ми пропонуємо вам нескладний психологічний тест, який можна використовувати з дітьми, починаючи з 3-4 років.

Отже, запропонуйте дитині помалювати. Вам знадобляться кольорові олівці і аркуш паперу. Попросіть дитину намалювати «неіснуючу тварину», «тварину, якої не буває в природі». Діти зазвичай відразу приступають до роботи, завдання не викликає в них здивування. Не обмежуйте дитину, не підказуйте їй і не квапте.

Після того, як дитина закінчить малювати, запропонуйте їй придумати тварині назву (ім’я) і попросіть трохи розповісти про неї. Ви можете задавати уточнюючі питання: «Де вона живе і з ким?», «Чим вона харчується?», «Чи є в неї друзі і вороги?» Та інші.

Обговорюючи, уважно розглядайте малюнок. Вам потрібно, перш за все, звернути увагу на наступні деталі, щоб судити про агресивність:
– Сильний натиск олівця говорить про внутрішню напругу дитини, наявності невиражених негативних емоцій;
– Добре промальовані зуби, пазурі і особливо шипи на тулубі тварини свідчать про присутність агресивних тенденцій, чим більше таких деталей, тим яскравіше виражена агресія;
– Шипи, спрямовані переважно вгору, говорять про бажання дитини захиститися від тих, хто «вище» його – батьків, вихователів, про відчуття загрози від цих людей;
– Розташування малюнка не посередині, а близько до верхнього краю аркуша може означати, що у дитини є нереалізовані бажання у прийнятті суспільством, які він може реалізовувати силовими, агресивними методами;
– Чітко промальовані рот із зубами говорить про схильність до вербальної (словесної) агресії.

Всі ці гіпотези необхідно перевірити в бесіді з дитиною. Наприклад, при наявності шпильок, іклів, важливо уточнити «А навіщо твоїй тварині шипи?». В обговоренні намагайтеся не давати ніяких оцінок «Ай-яй-яй, яка зла тварина» і тому подібних. Просто з інтересом розпитуйте дитину. Важливо зрозуміти, йде мова про агресію нападу або про захисну агресію. Це легко розпізнати за відповідями – чи у тварини багато ворогів і їй необхідно захищатися, або вона любить нападати саме на інших тварин.

У разі захисної агресії потрібно розпитати дитини про те, хто нападає на тварину і чого вона боїться. Це дасть інформацію про саму дитину та її ситуацію.

За матеріалами: www.psiholog-roditelyam.ru