Розпочинається турова імунізація проти поліомієліту

Posted by admin on 27.10.2015 in Архів новин |

Розпочинається турова імунізація проти поліомієліту

Ситуація яка склалася, вимагає нашого об’єднання навколо привернення уваги до щеплення і профілактики.У дітей із Закарпаття виявили циркулюючий дериват вакцинального штаму поліовірусу першого типу. Це означає, що вірус живої вакцини пройшов через багато організмів нещеплених дітей, здійснив безліч мутацій (до 26) і набув патогенних властивостей, тобто здатний викликати захворювання. Оскільки ці два випадки не пов’язані між собою, то, згідно з класифікацією ВООЗ, спалах є не на Закарпатті, а в усій Україні.

Довідка:

Поліомієліт — це інфекційне захворювання, яке викликається вірусом. Передається фекально-оральним шляхом (через заражену воду, харчові продукти, предмети побуту), можливий повітряно-крапельний шлях зараження (як при грипі). Є кілька форм перебігу захворювання: 80%  —неспецифічний (ознаки застуди, пронос, нудота, блювота), 15% — асептичний менінгіт і від 1 до 5% паралітичні форми (неврит лицевого нерва, парези і паралічі). Після перенесеної паралітичної форми поліомієліту інвалідизація становить 60%.

Головну роль у профілактиці поліомієліту відіграє вакцинація. Специфічна профілактика поліомієліту здійснюється за допомогою вакцин Солка і Себіна.

Які вакцини використовуватимуть?

Згідно з наказом МОЗ України,  щеплення в Україні проводять двома вакцинами: інактивованою і живою. У 2 й 4 місяці – інактивованою, у 6 і 18 місяців, 6 і 14 років – живою. Для ВІЛ-інфікованих і членів їхніх сімей використовують лише інактивовану вакцину.

Вакцинувати слід здорових дітей без явних ознак гострого захворювання і за  відсутності загострення хронічного захворювання. Клінічно здорові діти не потребують додаткового обстеження. Якщо в дитини імунодефіцит, тоді потрібна консультація вузького спеціаліста.

Згідно з рекомендацією ВООЗ щодо безпеки поводження з вакцинами, живу поліовакину можна заморожувати і розморожувати 10 разів. Проводилися клінічні дослідження, в результаті яких підтвердили, що жива вакцина не змінює своїх властивостей навіть при заморожуванні-розморожуванні до 180 разів! Її не можна гріти.

Для вакцинації дітей у нас використовуватимуть вакцини французького виробника. На кожному флаконі  є індикатор — квадратик у кружечку. Якщо квадратик світлий — вакцина якісна і не пошкоджена.

Хто підлягає вакцинації?

Відповідно до наказу МОЗ України від 09.10.2015  № 671 «Про затвердження плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік», в Україні розпочинають турову імунізація дітей проти поліомієліту.

Контингенти на 1-й тур:

1. Діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, які не вакциновані проти поліомієліту, підлягають щепленню  ІПВ (поліо 1). Через два тижні – ОПВ(дві краплі поліо 2).

2. Діти віком від двох місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, які отримали ІПВ  (поліо 1 понад два тижні від початку турової імунізації) та незалежно від кількості одержаних доз ОПВ.

Перший тур триватиме три тижні. Другий тур розпочнеться через 30 днів,третій – через 60 днів.

Усі діти під час турової імунізації одержать три дози вакцини проти поліомієліту, що забезпечить локалізацію спалаху в Україні.

Профілактика

На фото зображена дитина, якій проводиться вакцинація проти вірусу поліомієліту

Крім вакцинації, ВООЗ в 1988 році дала такі рекомендації з профілактики:

  • Домогтися широкого охоплення вакцинацією немовлят, для того щоб скоротити кількість сприйнятливих до поліомієліту дітей;
  • Заснувати два загальнонаціональні дні для імунізації дітей молодше 5 років;
  • Організувати кампанії з імунізації вдома;
  • Організувати систему нагляду за епідеміологією поліомієліту в різних країнах.

Загроза поліомієліту для України

  1. Ризик поширення поліомієліту в Україні значно підвищується у зв’язку з поширенням вірусу на Середньому Сході та продовженням епідемії у Афганістані, Нігерії та Пакистані, а також частими переміщенням людей та низьким рівнем вакцинації в Україні.
  2. Менше 50% українських дітей у віці до 1 року повністю вакциновані від поліомієліту.
  3. Для попередження спалаху поліомієліту потрібно прищепити щонайменше 95% дітей. Це означає, що діти мають отримати три щеплення протягом першого року життя.
  4. Україна є однією із 13 країн з «червоного» переліку, які мають високий ризик спалаху поліомієліту. Іншими є Ємен, Центральноафриканська Республіка, Уганда, Сирія, Ліван, Йорданія, Південний Судан, Судан, Ірак, Малі, Джибуті та Еритрея.

На думку фахівців МОЗ України, епідемічна ситуація щодо інфекцій, які можна попередити засобами імунопрофілактики, в Україні залишається керованою. З поміж того показники охоплення щепленнями проти дифтерії, правцю, коклюшу, поліомієліту, кору, паротиту, краснухи дитячого населення протягом 2010–2013 років, на жаль, зменшилися та становлять від 55,1% до 87,1%, що значно нижче рекомендованих ВООЗ показників. Це пов’язано, в першу чергу, з недофінансуванням Загальнодержавної програми імунопрофілактики впродовж 4 років, яке склало близько 400 млн грн. А на 2014 рік виділено лише 286 млн грн., що становить 58,4% від потреби.

До теми:

У 1940-ві роки в Україні щороку хворіли на поліомієліт 2-3 тисячі осіб. З 1959 року почали робити щеплення живою оральною вакциною (в драже) і це звело випадки захворювання до поодиноких. Останній випадок захворювання на поліомієліт в Україні зареєстрований 1993 року.

Чіткі факти:

2002 рік – Україна отримала статус країни вільної від поліомієліту;

2009 рік – охоплення щепленням ОПВ від поліомієліту в Україні становив 95%;

2010 рік – перебої з вакцинами;

2012-2015 роки – повністю провалена програма вакцинації. Охоплення вакцинацією від 14% до 35-51% в різних регіонах;

2015 рік, травень – отримання гуманітарної допомоги у виді Канадської вакцини від поліомієліту, яку в УКРВАКЦИНІ (Організація МОЗ) заморозили, чого робити не можна було.

Пам’ятка для батьків як помітити небезпечні симптоми поліомієліту.

ü  це гостре інфекційне захворювання яке уражає центральну нервову систему, викликає паралічі та закінчується у важких випадках смертю;

ü  шлях поширення через воду та брудні руки, частіше фекальне забруднення;

ü  вразливі вікові категорії дітки до п’яти років;

ü  зараження може відбутися і серед осіб які досягли зрілого віку;

ü  захворювання розпочинається після потрапляння вірусу в організм дітини і розвивається протягом 10-12 днів;

ü  захворювання має пре-паралітичний етап, паралітичний, відновний та період залишкових змін;

ü  основні симптоми, початкові ознаки ГРВІ, кашель, нежить, блювання, пронос, болі в череві;

ü  дуже показові симптоми – малорухливість, млявість, підвищення чутливості шкіри, болі в суглобах. Саме в цьому періоді необхідно вчасно звернутися до лікаря і вимагати повного обстеження для виключення захворювання на поліомієліт.

Важка форма поліомієліту протікає з паралічем м’язів, деформацією кінцівок і смертельно небезпечними проблемами з диханням.

Лікування не ефективне, більше проводиться симптоматично. Найкращий спосіб боротьби з поліомієлітом це проводити проводити масову вакцинацію.

Ситуація яка склалася, вимагає нашого об’єднання навколо привернення уваги до щеплення і профілактики.