Увага!!! Тимчасово призупинено освітній процес з 12.03.2020 р. по 22.05.2020р.

Posted by admin on 11.03.2020 in Архів новин |

Із 12 березня у столиці запроваджено план протиепідемічних заходів та обмежень із  метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.
Тимчасово обмежуємо освітній процес та забезпечуємо дистанційне навчання в закладі освіти (розклад).

Новини ДОН: Уряд продовжив строки загальнонаціонального карантину в Україні – він триватиме до 22 травня 2020 року. Таке рішення було прийняте  4 травня 2020 року, під час засідання Кабміну в Києві.

Виконання навчальних планів освітніх програм може здійснюватися шляхом використання різних форм дистанційного навчання, що рекомендовані закладам загальної середньої освіти:

  • асинхронне навчання : учасники освітнього процесу не спілкуються у режимі реального часу, а обговорюють окремі етапи роботи через інтернет-ресурси та інші засоби дистанційної комунікації:
  •  Email дистанційне навчання здійснюється через листування учителя і учнів через мережу інтернет.

Класичний варіант E-mail навчання передбачає отримання учнем щоденних у один і той же час поштових повідомлень, що містять невелику кількість текстового матеріалу та перевірочні питання до нього. До листа також можуть входити активні посилання на додаткові матеріали (статті з періодичних видань, оригінальні тексти, презентації, відео фрагменти), що їх можна переглянути у мережі Інтернет. Для спрощення доставки матеріалів до учнів можна їх надсилати всім учасникам навчання одним листом, вказавши їхні електронні адреси через крапку з комою у рядку адресування. По завершенні періоду дистанційного навчання учню надаються перевірочні завдання, що складені з питань, які надавалися під час вивчення окремих фрагментів матеріалу.

При використанні цього методу допускаються будь-які варіації, що спрощують, технічні і методичні моменти.

–        навчання на платформах соціальних мереж

Для цього у обраній соціальній мережі (Google+, FaceBook тощо) створюється окрема група (коло, спільнота), на якій учитель розміщує навчальні матеріали. Це можуть бути як його власні матеріали, так і матеріали інших авторів з теми, що розміщені в інтернеті, або у тій же соціальній мережі. Учням пропонується ознайомитися з цими матеріалами і написати до них коментар на задану тему (можуть бути як однакові, так і різні) із встановленого обсягу. У цьому випадку краще використовувати завдання, які потрібно обговорювати, хоча, допускаються і розрахункові завдання. Наприклад, для невеличкого есе-коментаря достатньо 1000 – 1200 символів без урахування відступів, а відповідь на розрахункове завдання може виглядати як звичайне число, або зображення сторінки зошита з його розв’язанням.

При такій формі асинхронного спілкування матеріали і відповіді доступні всім учасникам навчального процесу, але, за необхідності, вчитель може звернутися до учня через панель швидких сповіщень (чат).

Слід зазначити, що характер створеної спільноти має бути таким, щоб вчитель мав можливість керувати сторінкою і вилучати невдалі матеріали і коментарі, розміщені на ній учнями. Також для зручності можна обрати формат спільноти з обмеженим доступом (тільки для учасників спільноти).

  • синхронне дистанційне навчання вимагає від учасників навчального процесу одночасної присутності у віртуальному середовищі хмарного сервісу або програми.

Здійснюється шляхом організації одночасної зустрічі учасників навчання через різноманітні сервіси для online спілкування (Skype, GoogleTalk, спільні документи). Але організація такої форми роботи може бути досить складною при великій кількості учасників навчального процесу (безкоштовні сервіси для спілкування підтримують невелику кількість учасників, не всі учасники своєчасно під’єднуються до зустрічі через технічні складнощі налаштувань пристрою чи швидкості інтернет-зв’язку тощо). Тому цю форму доцільніше використовувати як додатковий елемент іншої форми асинхронно дистанційного навчання. Наприклад, учні поділяються на групи, кожній з яких надається завдання скласти (відредагувати, обговорити тощо) спільний навчальний матеріал, розташований на сервісі спільних документів. Тоді учасники групи самі зв’язуються між собою для виконання завдання, а результати (за необхідності й процес) його виконання учитель може спостерігати у обраному хмарному середовищі або отримати його від учнів електронною поштою.

Вся інформація про електронні освітні ресурси для учнів та вчителів розміщена на сайті Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка:

urok.ippo.kubg.edu.ua,

kievoit.ippo.kubg.edu.ua,

та на сайті «Столичний центр відкритої освіти» .

Для педагогів та керівників закладів освіти 12 березня буде проведено вебінар «Організація дистанційного навчання закладом освіти» (автор кандидат педагогічних наук, доцент Воротникова І.П.), відеозапис буде розміщено на порталі ІППО та сайті Департаменту освіти і науки Києва;

для учнів 5-11 класів – вебінар «Як навчатися дистанційно? Відкриті ресурси». Дату проведення буде повідомлено додатково. Відеозапис  буде розміщено на порталі ІППО та сайті Департаменту освіти і науки Києва.


До уваги учасників освітнього процесу!

З 16 березня 2020 року телеканалом ТРК «Київ» 2 години ефірного часу буде відведено для проведення телеуроків: 4 телеуроки по 30 хвилин з різних предметів спрямовано першочергово для учнів випускних 9-х та 11-х класів. Слідкуйте за програмою.

У рамках роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка буде організовано та проведено наступні заходи:

  1. Для організації дистанційного навчання учнів 12 березня 2020 року проведено вебінар для педагогів та керівників закладів освіти «Організація дистанційного навчання закладом освіти» (автор кандидат педагогічних наук, доцент Воротникова І.П.), відеозапис розміщено на порталі ІППО та ДОН.
  2. Для учнів 5-11 класів буде проведено вебінар «Як навчатися дистанційно? Відкриті ресурси». Відеозапис якого розміщено на порталі ІППО та ДОН.
  3. ІППО створено каталог електронних освітніх ресурсів для учнів та вчителів urok.ippo.kubg.edu.ua. Для вчителів, які не мають можливості організувати дистанційне навчання самостійно, буде запропоновано надіслати уроки, матеріали, посилання для розміщення на ресурсі.
  4. Для учнів 5-9 класів на сайті  kievoit.ippo.kubg.edu.ua  розміщено уроки з курсу інформатики, в тому числі профільного рівня навчання інформатики для 10-11 класів з програмування.
  5. Для вивчення окремих тем з української мови та математики учням 11 класів організовані щотижневі вебінари.
  6. На сайті «Столичний центр відкритої освіти vo.ippo.kubg.edu.ua  розміщено відкриті електронні освітні ресурси для дистанційного навчання учнів.
  7. Для педагогів та учнів на сайті ІППО буде створено блог консультацій з впровадження дистанційного навчання.
  8. Усі програми підвищення кваліфікації педагогів будуть здійснюватися за дистанційною формою навчання.

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ  ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ  (КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

Докладні рекомендації  у листі Міністерства освіти і науки №1/9-154 від 11 березня 2020 року.