Безпека мережі Інтернет для дітей та підлітків

Posted by admin on 31.08.2014 in Архів новин |

Рекомендації експертів батькам.

Правило 1. Уважно ставтесь до дій ваших дітей в «світовій павутині»:

– Не відправляйте дітей у «вільне плавання» по Інтернету. Прагніть брати активну участь в спілкуванні дитяти з Інтернетом, особливо на етапі освоєння. – Розмовляйте з дитиною про те, що нового для себе вона взнає за допомогою Інтернету і як вчасно попередити загрози. Правило 2. Інформуйте дитину про можливості і небезпеки, які несе в собі мережа: – Поясніть дитині, що в Інтернеті як і в житті зустрічаються і «хороші», і «погані» люди. – Поясніть, що якщо дитина зіткнулася з негативом або насильством від іншого користувача Інтернету, їй потрібно повідомити про це близьким людям. – Навчіть дитину шукати потрібну їй інформацію і перевіряти її, у тому числі з Вашою допомогою.

– Навчіть дитину уважно відноситися до скачування платної інформації і здобуття платних послуг в Інтернеті, особливо шляхом відправки sms, – щоб уникнути втрати грошей.

– Сформуйте список корисних, цікавих, безпечних ресурсів, якими може користуватися Ваша дитина і порадьте їх використовувати.

Правило 3. Виберіть зручну форму контролю перебування вашої дитини в Мережі:

– Встановіть на Ваш комп’ютер необхідне програмне забезпечення – вирішення батьківського контролю, антивірус Касперського або Doctor Web чи інші.

– Якщо Ваша дитина – учень молодших класів і залишається часто вдома одна, обмежте час перебування Вашої дитяти в Інтернеті.

– Якщо комп’ютер використовується всіма членами сім’ї, встановіть його в місці, доступному для всіх членів сім’ї, а не в кімнаті дитяти.

– Створюйте різні облікові записи на Вашому комп’ютері для дорослих і дітей. Це допоможе не лише забезпечити дитину, але і зберегти Ваші особисті дані.

– Регулярно відстежуйте ресурси, які відвідує Ваша дитина. Прості налаштування комп’ютера дозволять Вам бути в курсі того, яку інформацію переглядала Ваша дитина.

Правило 4. Регулярно підвищуйте рівень комп’ютерної грамотності, щоб знати, як забезпечити безпеку дітей:

– Використовуйте зручні можливості, що підвищують рівень комп’ютерної і Інтернет грамотності, наприклад: відвідування курсів, читання спеціальної літератури, консультації з експертами.

– Знайомте всіх членів Вашої сім’ї з базовими принципами безпечної роботи на комп’ютері і в Інтернеті.