Мікроспорія гладкої шкіри

Posted by admin on 01.09.2015 in Архів новин |
Мікроспорія гладкої шкіри – грибкове захворювання, яке вражає шкірні покриви. Дана хвороба широко відома як «стригучий лишай», що обумовлено особливостями її клінічної картини при запаленні волосяної частини тіла. Але на гладкій шкірі вона проявляє себе трохи по-іншому.

Профілактика мікроспорії гладкої шкіри 

Хворобу простіше попередити, ніж лікувати.

Для дітей повинно бути правилом №1 в жодному разі не чіпати вуличних собак або кішок. Не забувайте регулярно оглядати волосся, шкіру дитини. Чим раніше виявите місце ураження позбавляємо будь-якої етіології, тим швидше можна купірувати захворювання і запобігти його поширення.

Після завершення лікування пацієнт повинен перебувати під наглядом лікаря-дерматолога. Необхідно провести повторні дослідження, які допоможуть виявити наявність грибів в організмі. В якості профілактики слід піддати дезинфекції всі речі хворого.

Всім, хто контактував з пацієнтом, обов’язково потрібно обстежитися.

Приділити увагу потрібно і домашнім тваринам, так як вони дуже часто є джерелом інфекції. Їм також слід провести повноцінне протигрибкове лікування. Якщо у вас є домашні тварини, то обов’язково прищеплюйте їх від даного захворювання.


Симптоми мікроспорії гладкої шкіри 
Пліснявий грибок роду Microsporum – збудник мікроспорії. Він поширений в природі, тому інфікування можливо повсюдно. Передається інфекція контактним шляхом або через різні предмети, обсемененние спорами даного грибка. Найчастіше збудник мікроспорії потрапляє в організм через мікротравми шкіри. Там він починає розмножуватися. Інкубаційний період мікроспорії гладкої шкіри – 4-6 тижнів. Приблизно через це час на шкірному покриві з’являється червоне набрякле пляма. Подібні висипання можна спостерігати на шиї, тулубі, річках і щоках. Вони мають чіткі обриси і трохи підносяться над поверхнею.
З кожним днем вогнища ураження будуть збільшуватися в розмірі. Візуально вони виглядають як чіткі кільця, що складаються з бульбашок, вузликів і корочок. Такі кільця маю тенденцію до злиття.
Крім плям, мікроспорія шкіри має й інші симптоми:

  • помірний свербіж;
  • лущення;
  • запальна реакція.

Діагностика мікроспорії гладкої шкіри

Діагностувати мікроспорію шкіри у людини необхідно не тільки шляхом оцінки всіх клінічних симптомів, але і використовуючи лабораторні методи. Одним з найефективніших способів є мікроскопія і дерматоскопія зіскрібка. Завдяки цим дослідженням виявляється міцелій, а також характерні для збудника даного захворювання зміни шкіри.
Інформативною буде і діагностика мікроспорії методом посіву з виявленням збудника. Таке дослідження вимагає більше часу, але воно допоможе встановити вид грибка, а також підібрати ефективні лікарські препарати для лікування.


Лікувальні заходи

Мікроспорія у дітей лікується з застосуванням зовнішніх коштів і таблеток для боротьби з інфекцією зсередини.

Перше правило, яке включає в себе лікування мікроспорії, – це ізоляція дитини часто обов’язкова госпіталізація. Проте багато батьків згодні боротися з інфекцією в домашніх умовах, незважаючи на трудомісткий процес лікування.

Другим кроком є санітарна обробка простору та всіх речей, з якими стикався інфікована дитина.

Ні в якому разі не можна мити дитину і мочити уражені місця. Краще виключити будь-які водні процедури повністю. Можна протирати тіло слабким розчином натурального яблучного оцту, це не принесе шкоди. За деякими даними, оцтові компреси сприяють якнайшвидшому лікуванню там, де проявлена мікроспорія гладкої шкіри. Оцтові обтирання дають полегшення хворому, знімаючи свербіж, заспокоюючи і не даючи поширитися інфекції на великій площі.

Все, з чим стикається хвора дитина, необхідно піддавати ретельній санітарній обробці. Засобів боротьби з поширенням інфекції велика кількість. Існують цілком м’які і дієві засоби: це, наприклад, і перекис водню, і той же оцет, розчини яких можна застосовувати при вологому прибиранні приміщень, для обробки білизни, одягу і посуду, з якими взаємодіє хвора дитина.

В основному лікування мікроспорії здійснюється з допомогою спеціальних мазей, і, звичайно, призначаються антибіотики.

Безперечно, лікарям необхідно довіряти, але більшість людей повністю перекладають турботу про своє здоров’я та здоров’я своєї сім’ї на чужі плечі. Необхідно все-таки брати участь у процесі власного лікування і розуміти, що за препарати вам призначають. Будьте уважними, перевіряйте кошти, які виписують лікарі, адже в лікуванні мікроспорії неприпустимо застосування гормональних мазей