Батьки, увага! Тривожні тенденції у сімейному вихованні юних українців! Серйозний привід для роздумів! Тільки ви можете змінити ситуацію!

Posted by admin on 07.09.2012 in Архів новин |

В Україні проживає більше, ніж 8 млн. дітей, з яких майже 70 тис. – у сім’ях, що опинилися у тяжких життєвих обставинах. За словами генерального прокурора України, без уваги залишаються питання попередження насилля у сім’ї по відношенню до дітей. «Кожного дня одна дитина тікає із сім’ї на вулицю», – повідомив генпрокурор у своєму виступі до  Міжнародного дня захисту дітей. «У третині регіонів країни протягом останніх  років спостерігається негативна тенденція  росту злочинності серед неповнолітніх, скоєння ними повторних злочинів, в групі осіб, а також у сфері незаконного обігу наркотиків» зазначив генеральний прокурор України.

І всі біди йдуть від сім’ї, що підтверджують дані опитувань, які провів Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка на замовлення уповноваженого президента з прав дитини, за технічної підтримки Фонду «Розвиток України» та представництва Дитячого фонду ООН ( ЮНІСЕФ) в Україні.

Так,  більшість українських дітей виховуються в повних сім’ях, але половина батьків приділяє  своїм діткам не більше години навіть у вихідні дні.

За даними  вищезгаданих опитувань, 66,6 % маленьких українців виховуються у повних родинах, тобто живуть разом з батьком та матір’ю. Однак з віком кількість дітей, які проживають разом з батьком поступово зменшується : серед 10-13-річних підлітків таких 74%, а серед 14-17-річних – вже 66%. Кожний десятий неповнолітній в Україні взагалі не спілкується з батьком ( або батька нема, або дитина з ним ніколи не бачиться).

Майже в трьох з чотирьох українських сімей (72,5%) дорослі не можуть знайти більше години для спілкування з дітьми у будні, а в кожній другій (55%) – приділяють своїм чадам не більше години у вихідні. З хлопчиками мами і тата  рідше обговорюють теми,  які їх турбують, і їхні інтереси , ніж з дівчатками. Наприклад, у вихідні  не більше години з батьками розмовляють 63% синів і 48% дочок. Між сім’ями з великих міст та малих сіл є лише невелика різниця: у селах дітям приділяють уваги на 3% більше у вихідні і на 4%  більше в будні. Основною причиною того, що батьки не беруть участі у житті дітей, 10 % чад називають дуже велику зайнятість дорослих.

Ситуацію в родині батьки описують набагато райдужніше , ніж їхні діти.

Так,  93%  опитаних заявили, що у них всі члени сім’ї розуміють та підтримують один одного. Серед дітей в цьому впевнені тільки 68%.В оцінці такого пункту опитування , як спільна вечеря дорослі і діти не зійшлися. Про те, що всі збираються ввечері за одним столом, заявили 85% батьків і тільки 64% дітей. Більшість мам і тат впевнені, що в їхніх сім’ях обговорюються події, які сталися з кожним, радіють успіхам один одного і переймаються поразками. А з дітей під цим підписатися готові тільки 63%.

Не співпала оцінка ситуації щодо  підтримки рішень, які  діти приймають самостійно: 85% дорослих заявили, що підтримують своїх чад, а серед останніх це підтвердили тільки 54%. Однак, найразючіші відмінності виявилися в питанні нецензурних висловлювань та зневажливого ставлення: про те, що у них у родині такого немає заявили 78,5% батьків і лише 47% дітей.

Під час опитувань 47% неповнолітніх зізналися, що батьки взагалі нічого не знають про проблеми, якими переймається дитина (особливо це підкреслюють дівчата та ті, кому 16-17 років). 42% дітей відмічають, що мами з татками майже нічого не знають про те, на що вони витрачають кишенькові гроші, біля третини опитаних відмітили, що дорослі не в курсі, які оцінки отримує дитина у навчальному закладі (з віком батьківський контроль зменшується). 8% дітей говорять, що батьки  не інформовані  щодо їхнього стану здоров’я (особливо серед 16-17- літніх та мешканців обласних центрів). Кожна четверта дитина говорить, що батьки поняття не мають, де вона знаходиться після навчання, стільки  ж стверджують, що батьки не в курсі щодо їхніх пригод вечорами.

Як бачимо, наведені вище результати соціологічних досліджень змушують серйозно задуматися над тим, що необхідно негайно змінювати у стосунках із власними дітьми, змінювати поки  ще не зовсім  пізно. Бо за словами генпрокурора України, кожний другий український учень має досвід паління та вживання пива, кожний четвертий – наркотичних речовин.

Підготовлено відділом виховної роботи за матеріалами щотижневика «Аргументы неделІ» від 31 травня-6 червня 2012 року.