0

4 квітня – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та розмінування

Posted by admin on 04.04.2024 in Надзвичайні ситуації |

Мінреінтеграції розробило інфографіку з найбільш поширеними вибухонебезпечними предметами на території України. Значна частина території нашої країни може бути небезпечною для життя та здоров’я – через десятки та сотні тисяч мін чи замінованих об’єктів, що залишаються після ворожої окупації та бойових дій.

Тема для українців, на жаль, не нова. Починаючи з 2014 року, через російську збройну агресію близько 16 тисяч квадратних кілометрів території Луганської та Донецької областей виявилися нашпигованими вибухонебезпечними предметами.

А от масштаби наслідків нинішніх бойових дій – з початку повномасштабного вторгнення рф – після Перемоги фахівцями доведеться ще довго вивчати.

Втім, вже зараз зрозуміло, що йдеться про десятки й сотні тисяч смертельно небезпечних предметів, які окупанти залишають та ще залишать на наший землі.

Подолання наслідків вторгнення потребуватиме тривалого часу: вибухонебезпечні залишки ракет та снарядів, протипіхотні міни, закладені ворогом,- все це вже зараз – жорстока реальність, яку не можна ігнорувати.

Навіть звільнені території певний час не будуть придатні до нормального життя – аж поки на них не попрацюють фахівці з розмінування та знешкодження смертельних знахідок.

Користуючись нагодою, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розробило інфографіку з найбільш поширеними вибухонебезпечними предметами на території України.

Вивчайте й запам’ятовуйте!

І ще раз – алгоритм, як діяти у разі їх виявлення.

Нагадаємо, за минулий рік Мінреінтеграції провело інформаційно-просвітницькі заходи серед закладів загальної середньої, дошкільної освіти, реабілітаційних центрів та підприємств. Для учнів середніх шкіл передано навчальні посібники-книги, розмальовки та наочні стенди.

В рамках інформаційної кампанії забезпечено трансляцію розробленого Міністерством соціального відеоролика «Інформування про мінну небезпеку

» на залізничних станціях АТ «Укрзалізниці» та на телеканалі «ДОМ», що дає можливість охопити ширше коло осіб.

Разом з тим, слід зазначити, що Мінреінтеграції утворено Центр соціально-гуманітарного реагування

,основним завданням якого є: сприяння формуванню та реалізації державної політики щодо здійснення заходів з протимінної діяльності. Зокрема, щодо інформування населення про небезпеку вибухонебезпечних предметів. А також – надання допомоги постраждалим, їх реабілітація, сприяння проведенню обстеженьтериторій на предмет наявності вибухонебезпечних предметів, маркування та складання карт.

Джерело: Урядовий портал

Залишити відповідь