Психологічна підготовка учнів до моніторингу якості освіти

Posted by admin on 10.03.2014 in Архів новин |

Тестування – це не лише перевірка теоретичних знань, а й значне емоційне випробування, своєрідний стрес. Саме тому важливе значення має психологічна підготовка.

Найбільшою проблемою в ситуації тестування стає хвилювання. Тестування  слід розглядати як своєрідну гру, в якій шансів виграти набагато більше, ніж програти. Незважаючи на те, що тестування вимагає мобілізації  розумових і фізичних сил, вонотакож дає дуже цінну можливість –  ще раз перевірити себе, свої можливості, впевнитися в тому, що ви добре засвоїли пройдений раніше матеріал, відчути себе компетентним у певній галузі знань.

Напередодні заповніть формулу оптимістичного конструктивного налаштування на тестування:

«Я успішно складу тестування, тому що …»,

«Я успішно складу тестування, навіть якщо …»,

«Я успішно складу тестування, незважаючи на …»,

«Я успішно складу тестування завдяки …»,

«Я успішно складу тестування, спираючись на …».

Це допоможе виявити ваші ресурси, розвинути впевненість в своїх силах.

По дорозі до школи  глибоко дихайте, щоб наситити головний мозок киснем. Сміливо заходьте до класу. Не сумнівайтеся, усе вийде.

Сядьте зручно, виконайте релаксаційну техніку «Подих очищення». Для цього необхідно сісти випрямившись на стілець і тримати спину прямо. Покладіть руки на коліна долонями догори. Вдихніть глибоко й видихніть без паузи між вдихом і видихом. Вдих — трохи швидший, ніж видих. Якщо хочете, можете надати своєму диханню якогось кольору. Наприклад, видихаєте сіре повітря. Уявіть, що ви видихаєте своє занепокоєння, свій страх, своє напруження. А повітрю, яке ви вдихаєте, надайте якогось іншого, приємного кольору, наприклад, блакитного. Ви вдихаєте спокій, упевненість і легкість.

Зосередьтесь! Після виконання попередньої частини тестування (заповнення бланків та інструкції вчителя), коли ви з’ясували всі незрозумілі для вас моменти, спробуйте зосередитися і забути про людей довкола. Для вас мають існувати лише текст завдань і годинник, що регламентує час тесту. Перед тим, як вписати відповідь, перечитайте запитання двічі і переконайтеся, щови правильно зрозуміли  його суть.

Почніть із легких завдань! Почніть відповідати на ті запитання, в яких ви не сумніваєтеся, не зупиняйтеся на тих, які можуть викликати довгі роздуми. Тоді ви заспокоїтеся, думки стануть яснішими і чіткішими, увійдете до робочого ритму, і потім вся ваша енергія спрямується на складніші запитання.

Читайте завдання до кінця! Не намагайтеся зрозуміти умови завдання «з перших слів», щоб зекономити час. Це може призвести до помилок, навіть, під час виконання найпростіших завдань.

Думайте лише про поточне завдання! Коли ви бачите нове завдання, забудьте все, що було у попередньому. Зазвичай завдання в тестах не пов’язані одне з одним.

Заплануйте два кола! Розрахуйте час так, щоб дві третини всього відведеного часу пройтися по всіх легких завданнях (перше коло). Тоді ви встигнете набрати максимум балів на легких завданнях, а потім спокійно повернетеся і подумаєте над складнішими, які спочатку довелося пропустити (друге коло).

Перевірте! Залиште час для перевірки своєї роботи, принаймі, аби встигнути переглянути і помітити явні помилки.

Не засмучуйтеся! Вдало підготуватися до тестування, перебороти невпевненість, лінь, страх –   це теж маленька перемога на великому шляху життя.

Пам’ятайте – перемагають не завжди найсильніші чи найспритніші, а ті, хто вірить у себе. Успіх з тим, хто його прагне!