Як підготувати дитину до нової школи

Posted by admin on 16.02.2015 in Архів новин |

Якщо ваша дитина перейшла вчитись з іншої школи, крім приємних емоцій вона може мати певне занепокоєння і тривогу. Тому, якщо ви детально обговорите з нею якісь нюанси, це допоможе їй зробити перехід з іншої школи більш комфортним чином. Нижче наводяться десять таких нюансів, обговорити які бажано планомірно й завчасно, щоби безпосередньо перед школою дитина хвилювалась якомога менше.

Справити перше враження. Усі ми знаємо старе прислів’я: «Ви маєте тільки один шанс, щоби справити перше враження». Поясніть це дитині й обговоріть з нею, яке враження їй хотілось би справити не тільки на однокласників, а й на вчителів. Нагадайте їй про те, щоб у класі вона була дружелюбною, дивилась людям в очі й уважно слухала, коли інші діти звернуть на неї увагу та будуть висловлюватись. Розуміння та прийняття того, що однокласники матимуть бажання роздивитись детальніше її, допоможе вашій дитині почуватись у новій ситуації більш комфортно.


Подружитись.
Нагадайте дитині про те, як краще представитись, і порозмовляйте про різні способи потоваришувати з іншими дітьми, наприклад, про такі як:

  • ставити запитання про іншу людину;
  • розповісти що-небудь цікаве про себе;
  • розповісти про свої захоплення, хобі та знайти спільні інтереси;
  • запросити іншу дитину пограти або посидіти разом;
  • посміхатись;
  • робити щось по черзі.

Учитель Еріка Аклін зі США пропонує таке нагадування: «Щоби знайти нового друга, ти сам повинен бути добрим другом». Розкажіть дитині про те, що треба спілкуватися з різними людьми, щоби зустрінути та познайомитися з якнайбільшою кількістю дітей, а не тільки з однією невеликою групою у класі, і при цьому завжди намагатись бути привітним и доброзичливим зі всіма.

Повертатись додому. Обговоріть з дитиною, як вона буде повертатись додому наприкінці дня, потім проведіть свого роду тренінг. Зробіть коло в автомобілі та вкажіть, де саме ви її заберете, або разом пройдіться маршрутом додому від школи чи автобусної зупинки.

Брати участь. Порозмовляйте про те, до яких команд чи гуртків ваша дитина, можливо, хотіла б долучитись. Участь у шкільних заходах – це чудовий спосіб знайти нових друзів і пережити відчуття співпричетності. Деякі групи починають знайомитися та практикуватись уже впродовж літа. Обов’язково дізнайтесь, коли вашій дитині варто долучитись до групи – так, щоб вона нічого не пропустила й почала знайомитися з дітьми відразу ж.

Чого очікувати. Порозмовляйте з дитиною про те, що її може чекати в новій школі. Якщо вона тільки-но розпочинає навчання в середніх класах, розкажіть їй про різноманітність предметів і більшу кількість учителів, про особливості тренування у спортивному залі й т. ін., виберіть з нею кілька додаткових занять. Якщо в дитини є друг чи сусід, який учиться в цій школі, постарайтесь організувати їм зустріч, щоби діти змогли разом про все порозмовляти.

Способи отримати хороший старт. Обговоріть, які почуття та емоції могли б допомогти вашій дитині ознаменувати хороший старт у перший день навчання. У кілька останніх днів літа, щоби зняти нервову напругу, ви можете запропонувати їй, наприклад, знайомство з територією школи, пошук свого класу та знайомство з учителем. Більш вагомими ідеями можуть бути улюблений сніданок, для якого дитина повинна буде встати раніше, щоб уникнути поспіху, завчасне збирання рюкзака, щоб вивільнити додатковий час на зустріч із друзями перед уроком або зустріч з дітьми на автобусній зупинці та спілкування з ними. Учень молодших класів, скоріш за все, попросить вас про те, щоб у перший день ви супроводили його до самого класу, тому перегляньте свій графік, якщо це можливо.

Страхи та побоювання. Спитайте у вашої дитини, що її непокоїть, про що вона хвилюється, та знайдіть спосіб розвіяти всі її страхи та побоювання. Ваша дитина схвильована тим, що їй доведеться їсти наодинці? Запропонуйте їй перед обідом порозмовляти у класі з дітьми, а потім усім разом піти в їдальню. Її хвилює, що вона буде виділятися своїм «неправильним» одягом? Перегляньте альбоми або шкільний сайт, щоб дізнатися, що носять інші діти. Вона боїться, що загубиться? Проведіть екскурсію по школі або завчасно разом вивчіть карту. Дитина боїться, що ніхто не буде з нею розмовляти під час перерви чи в їдальні? Дайте їй із собою кілька додаткових батончиків або іншу здорову їжу, щоб вона могла поділитись нею з іншими дітьми.

Плани після занять у школі. З’ясуйте, чим ваша дитина хотіла б займатись після школи в перший день, і сплануйте все так, щоб ви обидва весь день з нетерпінням чекали цього. Проаналізуйте, чи все ви робите для того, щоби всебічно обговорити цей день. Більше того, завчасно сповістить дитині, що хочете почути від неї все до найдрібніших речей!

Попередні школи. Обговоріть, що ваша дитина любила у своїй старій школі. Прогляньте веб-сайт нової школи, порозмовляйте з учнями та працівниками нової школи, щоб дізнатись про подібні можливості в ній. Це допоможе вашій дитині перенести й закріпити позитивні враження та спогади в нову обстановку.

Цілі. Запитаєте, яких звершень бажала би досягти ваша дитина в цьому навчальному році. Потім, разом попрацюйте над тим, щоб поставити відповідні цілі, досягти які вона могла би з легкістю, набуваючи таким чином позитивний досвід у новій школі. Наприклад, цілі можуть бути наступними:

  • знайти трьох нових друзів на цьому тижні;
  • отримати 100 % результат на першій контрольній з математики;
  • взяти участь у шкільному заході;
  • почуватись у своїй новій школі як удома!